Voedselbos Houtrak

Staatsbosbeheer is bezig met de aanleg van een landschapspark mét voedselbos in de Houtrakpolder.

PermacultuurCentrum Haarlem is partner van voedselbos Houtrak, gelegen ten westen van de Amsterdamse havens. Wouter van Eck en Jelle Fekkes verzorgen het ontwerp. Lees meer:

Voedselbos Houtrak

Vrijwilligerswerkgroep voor plant, beheer- en oogstwerkzaamheden

Activiteiten

Initiatiefnemers en kernteam

PartnersWat is een voedselbos?

Voedselbos Houtrak

In een deel van de Houtrakpolder worden graslanden, houtproductiebossen en een aantal vervallen hoogstam-productieboomgaarden door Staatsbosbeheer omgevormd tot een landschapspark met wandel en fietsgelegenheid. Er wordt een oude stroomgeul blootgelegd voor een zilt biotoop, de boomgaarden worden deels hersteld en er is aandacht voor meer biodiversiteit.

Maar dat is niet alles. Er komt ook een uniek en openbaar toegankelijk voedselbos van 4 ha. Een kernteam van bevlogen idealisten heeft dit mede geïnitieerd en gaat dit bos met vrijwilligers beheren, geeft voorlichting en zal rondleidingen, workshops, cursussen, plukgelegenheden en proeverijen organiseren.

Begin 2017 heeft Staatsbosbeheer ondersteunende inheemse bosschages aangeplant. In de winter van 2017/2018 is met vrijwilligers de eerste aanplant de grond in gegaan. Veel meer volgt in de winter van 2018/2019.